Logo Burgevoogd

Kinderen krijgen een voogd als hun eigen ouders er niet meer zijn of omdat zij niet in staat zijn het gezag over hun kinderen op een goede manier uit te oefenen. Volgens de wet heeft een voogd verschillende taken: het kind verzorgen en opvoeden (of zorgen dat dit gebeurt), de wettelijke vertegenwoordiging van het kind (aanvragen paspoort, beslissen over school of medische behandeling) en het beheren van het vermogen van het kind. Dit zijn ook de taken van een burgervoogd, die de voogdij uitoefent over een kind dat in een instelling of in een pleeggezin woont. Op deze pagina (onder het ervaringsverhaal) leest u wat hier allemaal bij komt kijken en waar u rekening mee kunt houden.

 

Overweegt u of burgervoogdij iets is voor u of voor een jongere met wie u werkt? Volg dan een van de online webinars van anderhalf uur, waarin u wordt bijgepraat over de mogelijkheden. De komende webinars zijn op donderdagavond 12 september en dinsdagochtend 5 november 2019. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Annemarie is de burgervoogd van Judith

Lees verder
Bekijk alle ervaringen

Voor iedereen

  • Lees het Kennisdocument burgervoogdij, met meer uitgebreide informatie over burgervoogdij, met onder andere de juridische grondslag en de wettelijke verantwoordelijkheden.

 

Voor burgervoogden en belangstellenden

  • Lees de folder Een band voor het leven, met praktische informatie over burgervoogdij voor belangstellenden.
  • Als burgervoogd bent u wettelijk vertegenwoordiger van het kind. Wat zijn daarvan de financiële gevolgen? Welke kosten komen voor uw rekening en welke niet? En hoe zit het met vergoedingen? Lees er meer over, in de folder Burgervoogdij – de financiële gevolgen.

 

Voor kinderen en jongeren

 

Voor professionals

  • Lees de folder Veilig loslaten, met informatie over burgervoogdij voor voogden in de jeugdbescherming.
  • Lees de folder Continuïteit voor het kind, met informatie over burgervoogdij voor medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming.
  • Werkt u in de jeugdbescherming? Volg dan een van de online webinars van anderhalf uur, waarin u wordt bijgepraat over de mogelijkheden en waarin u zelf uw vragen kunt stellen – en direct antwoord krijgt. De komende webinars zijn op donderdagavond 12 september en dinsdagochtend 5 november 2019. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

 

Voor gemeenten

 

Voor iedereen

  • Hebt u een vraag rond burgervoogdij? Stel ‘m aan de Alliantie, met het formulier hieronder. We geven altijd binnen enkele werkdagen antwoord: aan jongeren, burgervoogden, jeugdhulpverleners, voogden en andere belangstellenden!

 


* verplicht

 

Bekijk het filmpje

 

Bekijk de trailer

Wil je op de hoogte blijven?

meld je aan voor onze nieuwsbrief