Logo Burgevoogd

Kinderen krijgen een voogd als hun eigen ouders er niet meer zijn of omdat zij niet in staat zijn het gezag over hun kinderen op een goede manier uit te oefenen. Volgens de wet heeft een voogd verschillende taken: het kind verzorgen en opvoeden (of zorgen dat dit gebeurt), de wettelijke vertegenwoordiging van het kind (aanvragen paspoort, beslissen over school of medische behandeling) en het beheren van het vermogen van het kind. Dit zijn ook de taken van een burgervoogd, die de voogdij uitoefent over een kind dat in een instelling of in een pleeggezin woont. Op deze pagina (onder het ervaringsverhaal) leest u wat hier allemaal bij komt kijken en waar u rekening mee kunt houden.

Annemarie is de burgervoogd van Judith

Lees verder
Bekijk alle ervaringen

Voor iedereen

  • Lees het Kennisdocument burgervoogdij, met meer uitgebreide informatie over burgervoogdij, met onder andere de juridische grondslag en de wettelijke verantwoordelijkheden.

 

Voor burgervoogden en belangstellenden

 

Voor kinderen en jongeren

 

Voor professionals

 

Voor gemeenten

 

Voor iedereen

  • Hebt u een vraag rond burgervoogdij? Stel ‘m aan de Alliantie, met het formulier hieronder. We geven altijd binnen enkele werkdagen antwoord: aan jongeren, burgervoogden, jeugdhulpverleners, voogden en andere belangstellenden!

 * verplicht

 

Bekijk het filmpje

 

Bekijk de trailer

Wil je op de hoogte blijven?

meld je aan voor onze nieuwsbrief