Logo Burgevoogd

Ziet je de meerwaarde van burgervoogdij voor kinderen, jongeren en samenleving? Wil je bijdragen aan het in ere herstellen van deze vorm van burgerparticipatie? Doe mee! Dat kan op verschillende manieren.

 

 


Burgervoogdij op sociale media

 

Neem deel aan een gratis webinar 

Burgervoogdij komt opnieuw tot leven. Gewone burgers nemen verantwoordelijkheid voor kinderen en jongeren in leefgroepen, gezinshuizen en pleeggezinnen, door de voogdij op zich te nemen. Bent je zelf betrokken bij zo’n kind en heb je belangstelling voor burgervoogdij? Of ben je voogd bij een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming en lijkt het je een sympathiek idee om die voogdij over te kunnen dragen aan iemand uit de omgeving van het kind? Laat je bijpraten over de mogelijkheden! Neem deel aan één van de kleinschalige online bijeenkomsten met een deskundige van de Alliantie Burgervoogdij. De bijeenkomst duurt een uur. Deelname is gratis.

Het volgende webinar is gepland op donderdagavond 3 november 2022, 19:30-20:30 uur.

 

Sluit je aan bij de Alliantie Burgervoogdij

De Alliantie Burgervoogdij vindt dat te veel kinderen die in een gezinshuis of een leefgroep wonen onder voogdij staan van een gecertificeerde instelling voor jeugdbescherming. De Alliantie wil dat het vanzelf spreekt om bij een gezagsbeëindiging eerst te kijken of iemand in de omgeving van de jeugdige de burgervoogdij op zich wil nemen.

 

De Alliantie Burgervoogdij werkt aan van deze missie door:

 • De zichtbaarheid en bekendheid van de burgervoogd te vergroten.
 • Meer ervaringen op te doen door nieuwe projecten op te zetten in samenwerking met gemeenten en gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming.
 • Ervaringen uit de praktijk te verzamelen en te ontsluiten voor andere belangstellenden.
 • Te lobbyen voor ondersteunende regelgeving, zodat burgervoogden op dezelfde regelingen een beroep kunnen doen als ouders en er een regeling tot stand komt voor bijkomende of onverwachte kosten.
 • Het ondersteunen van (aspirant)burgervoogden, door het inrichten en uitvoeren van een helpdesk waar zij terecht kunnen voor inhoudelijke en juridische expertise.
 • Een platform en community te vormen voor (aspirant)burgervoogden en personen die de missie ondersteunen.

 

De Alliantie Burgervoogdij bestaat uit twee groepen mensen.

 • Iedereen die de burgervoogdij een warm hart toedraagt en actief wil bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze mogelijkheid voor voogdijkinderen in gezinshuizen en leefgroepen.

 

Wil je meedoen? Dat kan! Verbind u aan de Alliantie Burgervoogdij door de intentieverklaring onderaan deze pagina in te vullen.

 

Start een project op in uw gemeente of regio

De gemeente kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ‘in ere herstellen’ van burgervoogdij. De gemeente voert de regie over de jeugdbescherming. Het gaat om ‘vergeten kinderen’, waar de gemeente verantwoordelijkheid voor draagt.

 • Stel als gemeente vast dat meer duurzame relaties nodig zijn voor voogdijkinderen.
 • Start als gemeente een project rond burgervoogdij voor voogdijkinderen die in een gezinshuis of leefgroep wonen.

 • Zorg voor een vliegwiel, iemand met kennis van zaken die in gesprek gaat met alle betrokken partijen.
 • Stel een projectgroep samen vanuit de betrokken organisaties.
 • Maak gebruik van de kennis en expertise die beschikbaar is bij de Alliantie Burgervoogdij.
 • Lees de flyer Burgervoogd – Gewoon voor jou, met korte, algemene informatie over burgervoogdij voor gemeenten.
 • Lees de brochure Aan de slag met burgervoogdij, met uitgebreide achtergrondinformatie over burgervoogdij voor gemeenten.
 • Lees het Model Projectplan voor gemeenten en gecertificeerde instellingen. Vul het in, pas het aan jouw situatie aan en ga aan de slag met burgervoogdij!

Meedoen? Graag!

Neem contact met ons op via burgervoogdij@gmail.com!

Peter vertelt waarom hij als gezinsvoogd het project Burgervoogd een warm hart toedraagt.

Bekijk het filmpje
Bekijk alle ervaringen

Wil je op de hoogte blijven?

meld je aan voor onze nieuwsbrief